Bulvový celer
Tato odrůda se pěstuje výhradně pro sklizeň bulev s jasně bílou dužinou. Oproti skladovému celeru je čerstvý celer aromatičtější. Okrojenou a omytou nať i s listy můžete ihned zpracovat ve vývaru. Ve vhodných podmínkách vydrží uskladněný i celou zimu.
Řapíkatý celer
Tato mladší a méně rozšířenější varianta celeru u nás na svůj boom ještě čeká. Konzumovat jej lze za syrova (například s mrkví a s humusem), ale také jej lze zapracovat do různých vařených nebo pečených pokrmů. Na rozdíl od bulev má kratší trvanlivost. V lednici vydrží čerstvý a křupavý až jeden týden.
Výživa
Celer se odedávna využívá jako léčivá rostlina. Má protizánětlivé účinky a podporuje trávení. Nejúčinnější je čerstvě vylisovaná šťáva z řapíkatého celeru, která si za syrova zachovává všechny vitaminy i enzymy a je oslavována po celém světě. V těhotenství je však doporučeno konzumaci celeru snížit nebo zcela omezit.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.