Skladování
Seříznuté listy mají tendenci rychle povadat, o to víc v letním počasí při přepravě a na cestě k vám domů. Ve váze nebo ve vlhké utěrce vydrží v lednici čerstvé pouze dva až tři dny. Proto si mangold doporučujeme připravit předem (tepelně upravit nebo zamrazit pro pozdější užití), dokud je stále svěží.
Pěstování
Mangold nepatří v našich zeměpisných šířkách mezi běžně rozšířené zeleniny. Přitom má jeho pěstování i uživání v kuchyni dlouhou tradici, protože poskytuje stálé a vysoké výnosy. O to víc si jej máte příležitost oblíbit v bedýnkách s letní zeleninou, kde nahrazuje špenát. Je jednou z mála listových zelenin, která se přes léto dá bez obtíží pěstovat.
Zpracování
Oproti špenátu jsou listy mangoldu o něco větší a hrubší. Lze je přidat nasekané do polévek, zapékaných jídel nebo podusit s vejci. Řapíky je potřeba okrájet a zpracovat zvlášť, protože jsou tužší a vaří se delší dobu. Blanšírované řapíky a listy lze zvlášť také zamrazit.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.