Salátová řepa v kurzu: nepropásněte její sezónu

Řepa, zejména ta červená, je velice zdravou potravinou a v kuchyni ji lze využít na 1000 způsobů. V tomto letním období však jistě oceníte řepu i jako lehkou alternativu při grilování nebo jako svěží a rychlou svačinku při posezení u ohně.

Využití salátové řepy je opravdu rozmanité. Na internetu naleznete recepty na pomazánky, polévky, šťávy a další nápoje, hlavní jídla i přílohy, burgery, saláty. Oblíbená je taky řepa sterilovaná, pečená, ale i syrová. Tu vám dáme rádi ochutnat i na trhu. V nabídce máme klasickou červenou, ale taky protáhlou a zlatou, která je mnohem lahodnější a sladší a pozbývá klasickou zemitou příchuť. Kromě samotné bulvy však jde v letní sezóně zpracovávat i zdravé listy s řapíky, které lze přidat do polévky nebo z nich připravit teplý salát.

Skladování: Nať zpracujte co nejdříve. Bulvy vydrží v lednici i několik dní, případně jejich životnost lze prodloužit tím, že ji celou i se slupkou uvaříte do měkka ve vodě a po vychladnutí můžete opět skladovat v lednici ještě další dva dny.

Recept: Řepa pečená na uhlících

Libovolný počet menších bulev červené řepy zbavíme listů. Na vyšší plech nebo do podobné nádoby vložíme pomocí lopatky rozžhavené uhlíky. Na ně položíme řepu, kterou opět zasypeme lopatkou žhavých uhlíků. Přikryjeme nejlépe jiným plechem a necháme zvolna péct asi 20-30 minut do měkka (podle velikosti řepy). Pravidelně kontrolujeme vidličkou, případně můžeme ještě přidat teplé uhlíky pro zvýšení teploty. Po upečení řepu oloupeme a konzumujeme. Při této úpravně vynikne zejména sladká chuť řepy, proto můžete kombinovat s kyselým – například balzamikem, zálivkou z jablečného octa a podobně.