Omezme plýtvání jídla: zpracování zeleninové bedýnky

Jedním z největších a zdánlivě nejabsurdnějších celosvětových problémů je plýtvání jídlem. U nás na zahradě se snažíme v každém kroku produkce i distribuce předcházet a redukovat množství nezpracované zeleniny. Pokud si však od nás objednáte zeleninovou bedýnku, najdete v ní opravdu velké množství sezónní zeleniny, které třeba někteří nemusí stíhat nebo vůbec vědět, jak zpracovávat.

Výhodou členství v naší KPZce je to, že zelenina k vám dorazí maximálně čerstvá – jen pár hodin ji dělí mezi tím, než ji sklidíme z pole, a než se dostane na výdejní místo. Životnost zeleniny lze prodloužit důkladným chlazením. Zatím však máme kapacity pouze na chlazení vajíček. Proto jsme pro vás připravili jakýsi zběžný návod na zpracovávání a uskladňování zeleniny z bedýnky, která tak nebude zbytečně podléhat zkáze (nebo alespoň o něco pomaleji).

Natě a bylinky

Pokud máte vyhlédnuté recepty na zpracování natí, určitě to udělejte co nejdříve. Natě totiž vadnou nejrychleji. Z ředkvičkové natě můžete například vytvořit pesto a z kedlubnových listů uvařit kedlubnovou omáčku nebo je přidat do polévky. Nať řepy zpracováváme obdobně jako mangold. Pro vás je to jídlo navíc a zároveň to znamená o pár kousků zeleniny méně, které by skončili v koši nebo na kompostu.

Bylinky nejlépe opláchněte ve studené vodě, zabalte do navlhčené utěrky a dejte do lednice.

Listová zelenina

Saláty mohou být po celém dni čekání na vyzvednutí již poměrně povadlé. Vadnutí se však zcela dá zvrátit tím, že salát umyjete ve studené vodě, vložíte do sáčku a do lednice. Dobře se zbavte přebytečné vody a pravidelně kontrolujte jeho stav. Takto uskladněný salát by měl vydržet celý týden, někdy i déle. To samé platí i o další listové zelenině – například o mangoldu, špenátu nebo kadeřávku.

Košťáloviny a plodovka

Všem košťálovinám i většině plodové zeleniny bude nejlépe v lednici. Výjimkou jsou rajčata a lilek.

Kořenová zelenina a tykve

Nyní se dostáváme k zelenině, která se zpracováním až zas tak nehoří, proto si ji můžete nechat na konec týdne nebo dokonce na konec měsíce. Kořenová zelenina tj., mrkev, řepa, tuříny, petržel, celer, pastiňák i pórek vydrží uskladněné ve sklepě v písku po celou zimu. Dýně na chladném (okolo 15 °C), suchém místě s dostatečným prouděním vzduchu uskladníte i půl roku (pravidelně kontrolujeme). Zelí při nízkých teplotách vydrží i tři týdny, a dokonce má k tomu určený obal – povadlé vnější listy odstraňte. Najdete pod nimi perfektně čerstvou hlávku zelí.

Nejideálnější situace je, pokud se zpracovávání zeleniny budete věnovat ihned po obdržení bedýnky. Pokud ji však vůbec nestíháte zpracovat (jedete například na dovolenou), lze poměrně mnoho druhů zeleniny zmrazit a uchovat tímto způsobem na později. Správným skladováním si zaručíte, že zelenina vydrží nejčerstvější co nejdéle.