Recept: Špenátovo-řepová polévka s palačinkami z jarní cibulky

V tomto receptu jsme vám chtěli ukázat, že se zdravými a mladými listy salátové řepy (jako je ta od nás) se dá pracovat obdobně jako se špenátem nebo mangoldem. V tomto jarním období se vyznačují obzvláště jemnou nasládlou chutí, které by bylo škoda nevyužít!

Polévka: Sáček špenátu a listy mladé červené řepy i s řapíky důkladně opereme. Cibulku nasekáme spolu s řapíky na menší kousky a pomalu osmažíme na přepuštěném másle. Přidáme pokrájený špenát a listy řepy a ihned zalijeme vodou. Dle chuti přidáme sůl, pepř, česnek případně další koření. Po krátkém spaření listů rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou případně její rostlinnou alternativou.

Cibulkové palačinky: Tento recept pochází z asijské kuchyně, následovali jsme postup z tohoto webu https://omnivorescookbook.com/chinese-scallion-pancakes/, kde jsou výborné obrázky k tomu, jak palačinky správně zamotat. Jedná se o poněkud pracnější postup, ale výsledný produkt je silně návykový! Dva hrnky hladké mouky smícháme se špetkou soli a při stálém míchání přiléváme půl hrnku vařící vody. Jakmile je tato voda inkorporovaná, přidáme dalšího čtvrt hrnku studené vody a propracujeme. Těsto necháme odležet v lednici minimálně 30 minut. Mezitím si můžeme připravit náplň – 4-5 jarních cibulek nasekáme na velmi drobné kousky. V hrníčku smícháme čtvrt hrnku hladké mouky a čtvrt hrnku oleje (nebo jiného tuku). Po odpočinutí vypracujeme hladké těsto, které si rozdělíme na 6 dílů a rozválíme na obdélníky o přiměřené tloušťce. Potřeme směsí oleje a mouky a posypeme cibulkou. Zarolujeme podél delší strany, dokud nám nevznikne těstový váleček a ten pak rolujeme ještě jednou, až nám z toho vznikne šnek (pro detailní postup z obrázky můžete kouknout na výše zmíněný web). Tyto šneky pak rozválíme na placky a smažíme z obou stran na lžičce oleje. Mají strukturu lístkovaného těsta a dají se určitě naplnit i jinými (sladkými) náplněmi než je cibulka.