Pěstování
Špenát pěstujeme především jako ranou jarní a podzimní zeleninu. Je důležitá nejen z hlediska výživy, ale také pro půdu a půdní organismy. Při optimálním sponu rostlin půdu zcela pokrývá, čímž zabraňuje přebytečnému odparu vody a nadměrnému růstu plevele. Při vyšších teplotách přes léto má tendenci vybíhat do květu a netvoří přízemní listové růžice. Jeho postavení v bedýnkách v těchto měsících zastupuje mangold.
Výživa
Listy špenátu jsou bohaté na karoten, vitamin C, rovněž mají vysoký obsah bílkovin a obsahují nezastupitelné polonasycené mastné kyseliny. Mezi listovými zeleninami jsou prostě super potravinou.
Zpracování
Povětšinou sklízíme vnější listy vzrostlých růžic, aby do další sklizně stihla daná rostlinka opět dorůst. Jsou vždy čerstvé, a proto se dobře oprané listy špenátu nemusíte bát použít do salátů, sendvičů i do vařených či pečených pokrmů. Po spaření je možno také zamrazit a uchovat v mrazáku pro pozdější užití.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.